Eigen weg

Geplaatst op 31-03-2023 in Column

Eigen weg

Op meerdere oprijlanen kun je ze tegenkomen, een bordje met als opschrift "Eigen weg". Menig trotse eigenaar laat hiermee weten dat je bij het passeren van dit bord zijn of haar grondgebied betreedt. Het bordje "Eigen weg" verschilt van het bord "Verboden toegang". Over laatstgenoemd bord bestaat geen onduidelijkheid; als je niet bevoegd bent om het terrein of de weg te betreden dan is ingaan van dit gebied of gaan over deze weg niet aan de orde. Wil je toch een "Eigen weg" inslaan zul je eerst met de eigenaar moeten overleggen of je daarvoor toestemming krijgt. De eigenaar van de weg die gemarkeerd is door het bordje "Eigen weg" houdt nieuwsgierigen en ongenode gasten waarschijnlijk op afstand. De eigenaar of eigenaresse, blijft hierdoor mogelijk meer of minder anoniem. Enerzijds lijkt het bordje "Eigen weg" een bescherming te bieden, anderszijds kan het de belangstelling van dieven of inbrekers stimuleren.
 
Als nieuwsgierige bezoeker wil je natuurlijk weten waar de "Eigen weg" naar toe leidt. Gaat de eigen weg naar een prachtig, door bomen en struiken aan het zicht ontrokken, landhuis, kasteel, klooster of een andere bezienswaardigheid? Als gehoorzame burger blijft het gissen waarheen de eigen weg leidt. Misschien biedt Google Maps uitkomst, maar ook die uitkomst zal niet geheel bevredigend zijn. Je zou misschien graag eens achter de voordeur willen kijken indien dat mogelijk is. Denkbaar is ook dat de eigenaar van het gebied activiteiten exploiteert die het daglicht niet kunnen verdragen. In dat geval kun je als nieuwsgierige spotter beter wegblijven.

Welk doel zou een eigenaar van een eigen weg kunnen hebben? Op voorhand zal de eigenaar dat niet willen delen, hij of zij is immers niet zomaar bereid anderen op zijn bezit toe te laten. De eindbestemming van de eigen weg lijkt uitsluitend bestemd voor de eigenaar. Mogelijke pottenkijkers en bemoeizuchtigen wil hij graag op afstand houden.

Een eigen weg zou ook kunnen betekenen dat mensen in het leven hun hun eigen gang gaan. Het gaat er dan om hoe men zich gedraagt. Adam en Eva zijn er na de zondeval mee geconfronteerd. Door het overtreden van het gebod, om niet van de boom van het leven te eten, sloegen zij - en wij met hen - een eigen weg in.
Mensen die hun eigen weg gaan, zijn veelal geneigd om regelgeving te negeren of die op hun eigen manier te interpreteren. Een spreuk over de keuze van deze weg kan dit illustreren: "Mensen denken in een aantal gevallen dat de door hen gekozen weg de juiste is, maar deze eigen gekozen wegen leiden tenslotte naar de dood".

Ergens in het evangelie van Johannes wordt ons ook op een weg gewezen. Jezus zegt daar: "Ik ben de weg en de waarheid en het leven. ‘Jezus als de weg’ die het onderhouden van de geboden van God als doel heeft. ‘Jezus is de waarheid’ zegt iets over wie Hij is: het begin en het einde. Het bestaan van Jezus staat onder andere in het teken van lijden, sterven en overwinnen. Hij die de dood overwon heeft de sleutel tot het eeuwige leven voor allen die zijn weg volgen.


Wilt u reageren naar aanleiding van deze column? Mail dan naar redactie@hervormdnunspeet.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle columns.